Zbornica laboratorijske medicine Slovenije

Sklep Odbora za strokovna vprašanja

Sklep Odbora za strokovna vprašanja, glede vprašanja o problematiki razporejanja laboratorijskih delavcev na delovišča za odvzem brisov nazofarinksa na SARS-CoV-2.

Sklep SO št. 2/2021:

Po  Pravilniku o izvajanju mikrobioloških preiskav na SARS COV2 ( Uradni list RS, št. 112/21)  je za izvajanje odvzema brisov na SARS COV2 pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti v javni mreži izvajalcev javne zdravstvene službe, zadolžen zdravnik in zdravstveno osebje, ki je zato  strokovno ustrezno usposobljeno. Laboratorijski tehniki in inženirji laboratorijske biomedicine so zdravstveni delavci, pri katerih v izobraževalni proces in v praktično usposabljanje niso bile  vključene teoretične in praktične osnove jemanja brisov nosu, nazofarinksa in/ali žrela. Zaradi navedenih dejstev  laboratorijsko osebje ni kompetentno za izvajanje odvzema brisov na SARS COV 2 in za razporejanje na ta delovišča ni ustrezno.

V epidemioloških razmerah pa zaradi kritičnih obremenitev vseh  zdravstvenih delavcev v nekaterih zavodih lahko obstajajo možnosti  tudi po vključitvi  laboratorijske profesionalne  skupine v izvajanje odvzema brisov, vendar mora biti  pred vključitvijo  sistemsko urejeno usposabljanje laboratorijskih delavcev za strokovno in varno jemanje brisov na SARS COV 2. 

 

več …

Dodatno pojasnilo k obvestilu o podaljšanju veljavnosti dovoljenj za medicinske laboratorije

153-1535349_law-graphics-law-illustration-png-transparent-png

Glede na številna vprašanja o 20. členu Zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva (obvestilo poslano članom in objavljeno na spletni strani ZLMS, dne 15.07.2021), vam posredujemo dodatno pojasnilo s strani Ministrstva za zdravje.

Glede sprejetja 20. člena Zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva (Uradni list RS, št. 112/21) vam pojasnjujemo, da zapisano ne pomeni, da medicinskim laboratorijem, katerim je že bil izdan oziroma bo izdan sklep o pregledu medicinskega laboratorija, ni treba opraviti preglede oziroma da lahko zavračajo preglede.

Omenjeni člen velja za tiste medicinske laboratorije, ki so oziroma bodo v letu 2021 pravočasno oddali vlogo, pa jim ministrstvo zaradi zasedenosti komisij ne bo moglo zagotoviti pregleda v rokih, določenih na podlagi osmega odstavka 4. člena Pravilnika o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati laboratoriji za izvajanje preiskav na področju laboratorijske medicine (Uradni list RS, št. 64/04, 1/16, 56/19, 131/20 in 152/20 – ZZUOOP). Ne glede na navedeno bomo postopke, ki so v teku, poskušali izvesti v celoti v roku., V tem primeru bo izdana odločba o dovoljenju z veljavnostjo petih let, v nasprotnem primeru pa bo izdana odločba, s katero bo dovoljenje podaljšano le do konca leta 2022.

 

 

 

več …

Obvestilo o podaljšanju veljavnosti dovoljenj za medicinske laboratorije

153-1535349_law-graphics-law-illustration-png-transparent-png

Državni zbor Republike Slovenije je na seji, dne 7. julija 2021, sprejel Zakon o nujnih ukrepih na področju zdravstva (ZNUPZ), ki je bil 13. julija 2021 objavljen v Uradnem listu RS (št. 112/2021).

V 20. členu zakon obravnava začasne ukrepe, ti pa zadevajo tudi dovoljenja za medicinske laboratorije. In sicer laboratorijem, ki jim v letu 2021 izteče veljavno dovoljenje in so pravočasno oddali vlogo za podaljšanje, le-to podaljša do 31. decembra 2022.

 

več …

Informacije o cepljenju proti COVID-19

    corona-vaccine-development-01-ep

 

V želji po čim boljši informiranosti o cepljenju proti COVID-19, je ZLMS zbrala povezave, s katerimi boste hitro dostopali do kakovostnih in zanesljivih informacij.

 

          (Zbrane informacije o cepljenju proti covid-19, namenjene strokovni javnosti)

          (Najpogostejša vprašanja in odgovori glede cepljenja proti covid-19)

          (Brezplačna predavanja in posnetki predavanj na temo cepljenja)

          (Informacije o cepivih proti covid-19)

          (Informacije o cepivih proti covid-19)

          (Strategije EU za cepiva proti covid-19)

več …

Sklep strokovnega odbora ZLMS

SKLEP Strokovnega odbora ZLMS (št 2/2020)

Na zastavljeno vprašanje članov zbornice o navodilih za organizacijo dela v laboratorijih po preklicu epidemije COVID-19, je odgovor:


Predstojniki, vodje laboratorijev in zaposleni v laboratorijih so dolžni upoštevati veljavne ukrepe, navodila in zahteve uradnih organov (MZ, NIJZ) ter ukrepe in navodila zdravstvenega zavoda, v katerem laboratorij deluje.
Kljub preklicu epidemije, virus ostaja med nami, zato za paciente, ki čakajo pred laboratorijem na odvzem bioloških vzorcev velja ohranjanje medsebojne razdalje, obvezno nošenje maske in razkuževanje rok. Za zaposlene laboratorijske delavce veljajo pravila, ki so za izvajalce zdravstvene dejavnosti objavljena na spletni strani MZ in NIJZ:

https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/
https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/za-izvajalce-zdravstvene-dejavnosti/
https://nijz.si/

več …

Koristne vsebine

Zdravstvene novice

Zmanjšuje se število potrjenih okužb. V sredo 2125 primerov.
Zmanjšuje se število potrjenih okužb. V sredo 2125 primerov.

Število okužb z novim koronavirusom pada. V sredo je bilo med 6226 PCR-testi potrjenih 2125 primerov, kar je 34 odstotka testov. Pozitivnih izvidov je več kot 500 manj kot pred enim tednom.

Znanstveniki odkrili, kaj povzroča redke krvne strdke pri cepivu AstraZeneca
Znanstveniki odkrili, kaj povzroča redke krvne strdke pri cepivu AstraZeneca

Britanski znanstveniki so v prvi tovrstni raziskavi našli povezavo med redkim pojavom krvnih strdkov in cepivom podjetja AstraZeneca. Vzrok za nastanek strdka je povezovanje beljakovine trombocita z adenovirusom iz cepiva.

"Participacija za hospitalizacijo necepljenega bi bila pravična rešitev"

Nekateri smo odgovorno pristopili k epidemiji in se cepili, drugi pa ne, opozarja Bojana Beović in dodaja: "Tukaj je treba stvari postaviti na tehtnico. Participacija za hospitalizacijo necepljenega bi bila, mislim, pravična rešitev. "

Bocvana: Večina primerov omikrona asimptomatičnih. Guterres kritičen do omejitve potovanj.
Bocvana: Večina primerov omikrona asimptomatičnih. Guterres kritičen do omejitve potovanj.

Direktorica bocvanskega inštituta za javno zdravje je dejala, da je 16 od skupno 19 primerov različice omikron, zaznanih v državi, asimptomatičnih in da je "krivično" obravnavati to južnoafriško državo kot "ničelno točko" nove različice.

Cepljenje otrok, starih od 5 do 11 let, bo najverjetneje steklo z 20. decembrom
Cepljenje otrok, starih od 5 do 11 let, bo najverjetneje steklo z 20. decembrom

"Na podlagi podatkov iz drugih držav in poznavajoč bolezenska stanja, ki jih lahko covid-19 pri otrocih povzroči, zagotovo priporočamo cepljenje otrok v starostni skupini od 5 do 11 let," je dejal strokovni direktor pediatrične klinike Marko Pokorn.

Ob dnevu boja proti aidsu: veliko se pričakuje od novega preventivnega zdravila, ki bo brezplačno
Ob dnevu boja proti aidsu: veliko se pričakuje od novega preventivnega zdravila, ki bo brezplačno

Skoraj vse osebe s HIV-om v Sloveniji se zdravijo, kar pomeni, da imajo nezaznaven virus in ne morejo okužiti nikogar, poudarja infektolog Janez Tomažič, ki veliko pričakuje od novega zdravila za preprečevanje okužbe, ki bo na voljo po novem letu.

V ZDA neodvisni panel znanstvenikov s tesno večino priporočil uporabo Merckovega zdravila
V ZDA neodvisni panel znanstvenikov s tesno večino priporočil uporabo Merckovega zdravila

Neodvisni panel znanstvenih svetovalcev ameriške Uprave za hrano in zdravila (FDA) je v torek tesno s 13 proti deset priporočil uporabo zdravila za covid-19 molnupiravir, ki ga izdeluje podjetje Merck. A zdravilo vzbuja tudi nekatere skrbi.