Zbornica laboratorijske medicine Slovenije

Dodatno pojasnilo k obvestilu o podaljšanju veljavnosti dovoljenj za medicinske laboratorije

153-1535349_law-graphics-law-illustration-png-transparent-png

Glede na številna vprašanja o 20. členu Zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva (obvestilo poslano članom in objavljeno na spletni strani ZLMS, dne 15.07.2021), vam posredujemo dodatno pojasnilo s strani Ministrstva za zdravje.

Glede sprejetja 20. člena Zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva (Uradni list RS, št. 112/21) vam pojasnjujemo, da zapisano ne pomeni, da medicinskim laboratorijem, katerim je že bil izdan oziroma bo izdan sklep o pregledu medicinskega laboratorija, ni treba opraviti preglede oziroma da lahko zavračajo preglede.

Omenjeni člen velja za tiste medicinske laboratorije, ki so oziroma bodo v letu 2021 pravočasno oddali vlogo, pa jim ministrstvo zaradi zasedenosti komisij ne bo moglo zagotoviti pregleda v rokih, določenih na podlagi osmega odstavka 4. člena Pravilnika o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati laboratoriji za izvajanje preiskav na področju laboratorijske medicine (Uradni list RS, št. 64/04, 1/16, 56/19, 131/20 in 152/20 – ZZUOOP). Ne glede na navedeno bomo postopke, ki so v teku, poskušali izvesti v celoti v roku., V tem primeru bo izdana odločba o dovoljenju z veljavnostjo petih let, v nasprotnem primeru pa bo izdana odločba, s katero bo dovoljenje podaljšano le do konca leta 2022.

 

 

 

več …

Obvestilo o podaljšanju veljavnosti dovoljenj za medicinske laboratorije

153-1535349_law-graphics-law-illustration-png-transparent-png

Državni zbor Republike Slovenije je na seji, dne 7. julija 2021, sprejel Zakon o nujnih ukrepih na področju zdravstva (ZNUPZ), ki je bil 13. julija 2021 objavljen v Uradnem listu RS (št. 112/2021).

V 20. členu zakon obravnava začasne ukrepe, ti pa zadevajo tudi dovoljenja za medicinske laboratorije. In sicer laboratorijem, ki jim v letu 2021 izteče veljavno dovoljenje in so pravočasno oddali vlogo za podaljšanje, le-to podaljša do 31. decembra 2022.

 

več …

Informacije o cepljenju proti COVID-19

    corona-vaccine-development-01-ep

 

V želji po čim boljši informiranosti o cepljenju proti COVID-19, je ZLMS zbrala povezave, s katerimi boste hitro dostopali do kakovostnih in zanesljivih informacij.

 

          (Zbrane informacije o cepljenju proti covid-19, namenjene strokovni javnosti)

          (Najpogostejša vprašanja in odgovori glede cepljenja proti covid-19)

          (Brezplačna predavanja in posnetki predavanj na temo cepljenja)

          (Informacije o cepivih proti covid-19)

          (Informacije o cepivih proti covid-19)

          (Strategije EU za cepiva proti covid-19)

več …

Sklep strokovnega odbora ZLMS

SKLEP Strokovnega odbora ZLMS (št 2/2020)

Na zastavljeno vprašanje članov zbornice o navodilih za organizacijo dela v laboratorijih po preklicu epidemije COVID-19, je odgovor:


Predstojniki, vodje laboratorijev in zaposleni v laboratorijih so dolžni upoštevati veljavne ukrepe, navodila in zahteve uradnih organov (MZ, NIJZ) ter ukrepe in navodila zdravstvenega zavoda, v katerem laboratorij deluje.
Kljub preklicu epidemije, virus ostaja med nami, zato za paciente, ki čakajo pred laboratorijem na odvzem bioloških vzorcev velja ohranjanje medsebojne razdalje, obvezno nošenje maske in razkuževanje rok. Za zaposlene laboratorijske delavce veljajo pravila, ki so za izvajalce zdravstvene dejavnosti objavljena na spletni strani MZ in NIJZ:

https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/
https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/za-izvajalce-zdravstvene-dejavnosti/
https://nijz.si/

več …

Poslovanje ZLMS

Obveščamo vas, da dejavnosti ZLMS, ob upoštevanju varnostnih ukrepov, zopet potekajo v polnem obsegu.

 

več …

Koristne vsebine

Zdravstvene novice

V soboto potrjenih 444 okužb, umrlo pet bolnikov
V soboto potrjenih 444 okužb, umrlo pet bolnikov

Po 2310 PCR-testih v soboto je bilo potrjenih 444 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih izvidov testov je znašal 19,2 odstotka.

Vojaki brez pogoja PC najprej v koriščenje nadur, nato dopusta in nazadnje na čakanje
Vojaki brez pogoja PC najprej v koriščenje nadur, nato dopusta in nazadnje na čakanje

Za vojake in zaposlene na ministrstvu za obrambo bo po 1. oktobru obvezen pogoj PC (preboleli, cepljeni). Pripadniki SV, ki ne bodo cepljeni, bodo najprej lahko izrabili presežek ur, nato letni dopust, nato pa šli na čakanje zaradi višje sile.

NIJZ opozarja: Veljavnost konec junija natisnjenih digitalnih covidnih potrdil se izteka
NIJZ opozarja: Veljavnost konec junija natisnjenih digitalnih covidnih potrdil se izteka

Veljavnost evropskih digitalnih covidnih potrdil, ki so si jih posamezniki med 24. in 29. junijem natisnili sami, bo potekla, zato jih bo treba osvežiti. Potrdila, ki jih je na dom pošiljal NIJZ, pa so skladna s predpisi.

Strokovna svetovalna skupina vladi predlaga širšo uveljavitev pogoja PC
Strokovna svetovalna skupina vladi predlaga širšo uveljavitev pogoja PC

Strokovna svetovalna skupina je te dni vladi predlagala širšo uveljavitev pogoja PC, torej le preboleli in cepljeni, saj testiranje za zajezitev širjenja virusa ni učinkovito, pravi vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar.

Danska: Lažne informacije predstavljajo napad na skupnost
Danska: Lažne informacije predstavljajo napad na skupnost

“Stvari, kot so upanje, optimizem in zaupanje . . . niso nekaj, kar obstaja v vakuumu. Če niso podprte z dejanji, potem razpadejo,” pravi danski profesor Andreas Roepstorff.

Pogodbe za skrajševanje čakalnih vrst, a obremenjenost družinskih zdravnikov ostaja
Pogodbe za skrajševanje čakalnih vrst, a obremenjenost družinskih zdravnikov ostaja

NIJZ bo osebe s seznama čakajočih bolnikov prihodnji teden seznanil z možnostjo izvedbe zdravstvene storitve pri drugem izvajalcu v določenem terminu. Družinski zdravniki pa opozarjajo, da dodatni programi ne rešujejo obremenjenosti primarnega zdravstva.

Poklukar: Če bo treba, bomo pogoj PC uvedli za vse
Poklukar: Če bo treba, bomo pogoj PC uvedli za vse

Strokovna skupina je predlagala pogoj PC (preboleli in cepljeni) za vse državljane od faze, ko bi bili zapolnjeni dve tretjini razpoložljivih intenzivnih postelj za covidne bolnike. Minister za zdravje je dejal, da bodo predlogu, če bo treba, sledili.