Zbornica laboratorijske medicine Slovenije

Poslovanje ZLMS

Obveščamo vas, da dejavnosti ZLMS, ob upoštevanju varnostnih ukrepov, zopet potekajo v polnem obsegu.

 

več …

Informacije o COVID-19

            neimenovano

V želji po čim boljši informiranosti o trenutnem stanju pandemije koronavirusne bolezni 2019, je ZLMS zbrala povezave, s katerimi boste hitro dostopali do kakovostnih in zanesljivih informacij.

več …

Prostovoljno delo študentov

                                                                                       594-5942906_volunteer-hands-clipart-graphic-transparent-stock-volunteering-transparent 
Študentje laboratorijske biomedicine (FFA, UL) so izrazili pobudo, da bi v času pandemije COVID-19, pomagali s prostovoljnim delom v medicinskih laboratorijih.
Zainteresirani laboratoriji se lahko za dodatne informacije obrnete neposredno na Nežo Rogelj Meljo (lbm.dsfs@gmail.com), ki je koordinatorica tovrstnega dela pri Društvu študentov farmacije in prof.dr. Janjo Marc (janja.marc@ffa.uni-lj.si), ki jo je vodstvo FFA imenovalo kot koordinatorico omenjenih aktivnosti.
 

            

več …

Varno delo v medicinskem laboratoriju

ZLMS objavlja priporočila Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) o zaščiti pri delu v medicinskih laboratorijih (po sklepu Odbora za strokovna vprašanja - 1/2020).

 

Laboratory Biosafety Guidance related to COVID-19

Laboratory Biosafety Manuel WHO 2004

Personal Protective Equipment for Biosafety labs

 

več …

25. skupščina Zbornice laboratorijske medicine Slovenije

  Meetings4  

Zbornica laboratorijske medicine Slovenije vabi vse člane na 25. zasedanje skupščine, ki bo 4.2.2020 s pričetkom ob 14:00, v Vurnikovi dvorani Klinike Golnik.

Vabilo

več …

Koristne vsebine

Zdravstvene novice

Štirje urgentni specialisti v Celju podali odpovedi
Štirje urgentni specialisti v Celju podali odpovedi

Celjska bolnišnica je zaradi težav z opremljenostjo in organizacijo dela prejela odpoved štirih zdravnikov specialistov urgentne medicine. V skladu z odpovednim rokom se bo delovno razmerje dveh končalo z 31. avgustom, dveh pa 30. septembra.

Srbija: V Novem Pazarju, Šabcu, Tutinu zaskrbljeni nad
Srbija: V Novem Pazarju, Šabcu, Tutinu zaskrbljeni nad "dramatičnimi razmerami"

V Srbiji so peti dan zapored potrdili več kot 200 novih okužb s koronavirusom. Srbska vlada je za žarišča sprejela ostrejše ukrepe. Še posebej kritično je v Novem Pazarju, kjer so ukinili nekatere bolnišnične oddelke, da "bolniki ne ležijo po hodnikih".

Ob množičnih prireditvah: Razdalja je zelo pomembna
Ob množičnih prireditvah: Razdalja je zelo pomembna

Začenjajo se poletne prireditve, od ponedeljka naprej pa jih bo treba prijaviti na NIJZ. Spletni obrazec se še pripravlja. Vlada je sicer z odlokom omejila zbiranje na 50 ljudi, razen če je mogoče zagotoviti predpisano razdaljo. Potem je meja 500 ljudi.

Avstrija s 107 novimi okužbami odsvetuje potovanja na Zahodni Balkan
Avstrija s 107 novimi okužbami odsvetuje potovanja na Zahodni Balkan

V Avstriji je število novih okužb z novim koronavirusom prvič po 20. aprilu preseglo sto. Potem ko so z nedelje na ponedeljek potrdili 69 in nato s ponedeljka na torek le 43 novih okužb, so jih s torka na danes občutno več, kar 107.

Beovićeva: Balkan kot pred meseci Italija, bojimo se, da bi bila zapora mej prepozna
Beovićeva: Balkan kot pred meseci Italija, bojimo se, da bi bila zapora mej prepozna

"Z vsemi silami nam je uspelo omejiti prvi val, zdaj nam pojenja sapa. Vsi smo se sprostili, naveličani smo tega neprestanega govorjenja o epidemiji," ugotavlja infektologinja Bojana Beović, ki svari, da je virus še prisoten. V torek so odkrili 13 okužb.

Minister Gantar meni, da se je poti na Hrvaško bolje izogniti
Minister Gantar meni, da se je poti na Hrvaško bolje izogniti

Pri zadnjih okužbah zdravnikov v Mariboru gre verjetno za vnos iz tujine. Minister Gantar meni, da se to ne bi smelo zgoditi, vsem, ki nimajo nujnih poti v tujino – tudi Hrvaško – pa te odsvetuje.

Ameriška vlada si je zagotovila večino zalog zdravila remdesivir
Ameriška vlada si je zagotovila večino zalog zdravila remdesivir

Ameriška vlada si je zagotovila večino zalog zdravila remdesivir, ki ga bo podjetje Gilead Sciences izdelalo v prihodnjih nekaj mesecih. Medtem vodilni ameriški epidemiolog Anthony Fauci svari pred velikim porastom okužb z novim koronavirusom.