Zbornica laboratorijske medicine Slovenije

Sklep strokovnega odbora ZLMS

SKLEP Strokovnega odbora ZLMS (št 2/2020)

Na zastavljeno vprašanje članov zbornice o navodilih za organizacijo dela v laboratorijih po preklicu epidemije COVID-19, je odgovor:


Predstojniki, vodje laboratorijev in zaposleni v laboratorijih so dolžni upoštevati veljavne ukrepe, navodila in zahteve uradnih organov (MZ, NIJZ) ter ukrepe in navodila zdravstvenega zavoda, v katerem laboratorij deluje.
Kljub preklicu epidemije, virus ostaja med nami, zato za paciente, ki čakajo pred laboratorijem na odvzem bioloških vzorcev velja ohranjanje medsebojne razdalje, obvezno nošenje maske in razkuževanje rok. Za zaposlene laboratorijske delavce veljajo pravila, ki so za izvajalce zdravstvene dejavnosti objavljena na spletni strani MZ in NIJZ:

https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/
https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/za-izvajalce-zdravstvene-dejavnosti/
https://nijz.si/

več …

Poslovanje ZLMS

Obveščamo vas, da dejavnosti ZLMS, ob upoštevanju varnostnih ukrepov, zopet potekajo v polnem obsegu.

 

več …

Informacije o COVID-19

            neimenovano

V želji po čim boljši informiranosti o trenutnem stanju pandemije koronavirusne bolezni 2019, je ZLMS zbrala povezave, s katerimi boste hitro dostopali do kakovostnih in zanesljivih informacij.

več …

Prostovoljno delo študentov

                                                                                       594-5942906_volunteer-hands-clipart-graphic-transparent-stock-volunteering-transparent 
Študentje laboratorijske biomedicine (FFA, UL) so izrazili pobudo, da bi v času pandemije COVID-19, pomagali s prostovoljnim delom v medicinskih laboratorijih.
Zainteresirani laboratoriji se lahko za dodatne informacije obrnete neposredno na Nežo Rogelj Meljo (lbm.dsfs@gmail.com), ki je koordinatorica tovrstnega dela pri Društvu študentov farmacije in prof.dr. Janjo Marc (janja.marc@ffa.uni-lj.si), ki jo je vodstvo FFA imenovalo kot koordinatorico omenjenih aktivnosti.
 

            

več …

Varno delo v medicinskem laboratoriju

ZLMS objavlja priporočila Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) o zaščiti pri delu v medicinskih laboratorijih (po sklepu Odbora za strokovna vprašanja - 1/2020).

 

Laboratory Biosafety Guidance related to COVID-19

Laboratory Biosafety Manuel WHO 2004

Personal Protective Equipment for Biosafety labs

 

več …

Koristne vsebine

Zdravstvene novice

Splošno nošenje mask deluje kot cepljenje
Splošno nošenje mask deluje kot cepljenje

Znanost že pozna odgovore na nekatera ključna vprašanja o covidu-19. Zdaj tako vemo, kako kužen je novi koronavirus.

Beović: Na vrhuncu drugega vala bo predvidoma hospitaliziranih do 1200 bolnikov
Beović: Na vrhuncu drugega vala bo predvidoma hospitaliziranih do 1200 bolnikov

V petek je bolnišnično oskrbo zaradi covida-19 potrebovalo 779 ljudi, kar je kar 76 več kot dan prej. Po besedah infektologinje Bojane Beović je rast pričakovana.

Anglija bo za štiri tedne
Anglija bo za štiri tedne "obstala", v Avstriji policijska ura že od 20.00

Britanski premier Boris Johnson je državljane opozoril, da bo letošnji božič "zelo drugačen" in da je treba ukrepati zdaj, da se bodo družine sploh lahko videle, zato uvaja stroge ukrepe do 2. decembra. Avstrija s ponedeljkom uvaja policijsko uro.

Slovaška kljub kritikam začela vsedržavno testiranje
Slovaška kljub kritikam začela vsedržavno testiranje

Slovaška je začela množično testiranje vseh prebivalcev, starejših od 10 let, na novi koronavirus, a predsednica Zuzana Čaputova meni, da je ideja "neizvedljiva". Pozvala je k preložitvi testiranja.

800 evrov kazni za starša, ki sta med sprehodom jedla rogljiček
800 evrov kazni za starša, ki sta med sprehodom jedla rogljiček

Nekaj grižljajev rogljička vas lahko stane 800 evrov. Taka kazen grozi staršema, ki sta na sprehodu z otrokom sredi Kranja jedla rogljiček in pri tem nista nosila maske.

"Domov grem v upanju, da bo jutri bolje"

Ena od vstopnih točk za jemanje brisov je tudi zdravstveni dom v Murski Soboti, kjer so do zdaj odvzeli že 11. 000 brisov. Spomladi so imeli povprečno 40 odvzemov na dan, zdaj tudi sedemkrat več.

Se vračamo v čas, ko smo otroke delili na zakonske in nezakonske?
Se vračamo v čas, ko smo otroke delili na zakonske in nezakonske?

Medtem ko vlada sprejema ukrepe v boju proti covidu-19, ne smemo spregledati podrobnosti, ki bi lahko bistveno vplivale na zgradbo in demokratičnost naše družbe v prihodnje. V vladnih odlokih se je namreč znašla sporna formulacija "nezakonski otrok".