Zbornica laboratorijske medicine Slovenije

Sklep strokovnega odbora ZLMS

SKLEP Strokovnega odbora ZLMS (št 2/2020)

Na zastavljeno vprašanje članov zbornice o navodilih za organizacijo dela v laboratorijih po preklicu epidemije COVID-19, je odgovor:


Predstojniki, vodje laboratorijev in zaposleni v laboratorijih so dolžni upoštevati veljavne ukrepe, navodila in zahteve uradnih organov (MZ, NIJZ) ter ukrepe in navodila zdravstvenega zavoda, v katerem laboratorij deluje.
Kljub preklicu epidemije, virus ostaja med nami, zato za paciente, ki čakajo pred laboratorijem na odvzem bioloških vzorcev velja ohranjanje medsebojne razdalje, obvezno nošenje maske in razkuževanje rok. Za zaposlene laboratorijske delavce veljajo pravila, ki so za izvajalce zdravstvene dejavnosti objavljena na spletni strani MZ in NIJZ:

https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/
https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/za-izvajalce-zdravstvene-dejavnosti/
https://nijz.si/

več …

Poslovanje ZLMS

Obveščamo vas, da dejavnosti ZLMS, ob upoštevanju varnostnih ukrepov, zopet potekajo v polnem obsegu.

 

več …

Informacije o COVID-19

            neimenovano

V želji po čim boljši informiranosti o trenutnem stanju pandemije koronavirusne bolezni 2019, je ZLMS zbrala povezave, s katerimi boste hitro dostopali do kakovostnih in zanesljivih informacij.

več …

Prostovoljno delo študentov

                                                                                       594-5942906_volunteer-hands-clipart-graphic-transparent-stock-volunteering-transparent 
Študentje laboratorijske biomedicine (FFA, UL) so izrazili pobudo, da bi v času pandemije COVID-19, pomagali s prostovoljnim delom v medicinskih laboratorijih.
Zainteresirani laboratoriji se lahko za dodatne informacije obrnete neposredno na Nežo Rogelj Meljo (lbm.dsfs@gmail.com), ki je koordinatorica tovrstnega dela pri Društvu študentov farmacije in prof.dr. Janjo Marc (janja.marc@ffa.uni-lj.si), ki jo je vodstvo FFA imenovalo kot koordinatorico omenjenih aktivnosti.
 

            

več …

Varno delo v medicinskem laboratoriju

ZLMS objavlja priporočila Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) o zaščiti pri delu v medicinskih laboratorijih (po sklepu Odbora za strokovna vprašanja - 1/2020).

 

Laboratory Biosafety Guidance related to COVID-19

Laboratory Biosafety Manuel WHO 2004

Personal Protective Equipment for Biosafety labs

 

več …

Koristne vsebine

Zdravstvene novice

V sredo potrjenih 175 okužb, umrla dva bolnika s covidom-19
V sredo potrjenih 175 okužb, umrla dva bolnika s covidom-19

V sredo je bilo po 2899 opravljenih testiranjih potrjenih 175 primerov okužbe z novim koronavirusom. V slovenskih bolnišnicah je hospitaliziranih 86 ljudi, od tega se jih 15 zdravi na oddelkih za intenzivno nego. Umrla sta dva bolnika s covidom-19.

"Ženske v času epidemije ne smejo privoliti v slabši dostop do diagnostike"

Ob letošnjem rožnatem oktobru v Združenju Europa Donna Slovenija opozarjajo, da naj se ženske tudi v času epidemije odzivajo na presejalni program za odkrivanje raka dojk Dora in da strah pred novim koronavirusom ne sme biti razlog za neobisk zdravnika.

Trenja za zidovi psihiatrične klinike: del zaposlenih opozarja na alarmantne razmere
Trenja za zidovi psihiatrične klinike: del zaposlenih opozarja na alarmantne razmere

Del zaposlenih na ljubljanski psihiatrični kliniki z ostrim anonimnim pismom opozarja na številne nepravilnosti znotraj ustanove. Direktor očitke zavrača in trdi, da gre za poskus polastitve vodenja. Navedbe bodo preverjali tudi kriminalisti in KPK.

Umrl prvi človek, ki je premagal HIV
Umrl prvi človek, ki je premagal HIV

V 55. letu starosti je za levkemijo umrl Timothy Ray Brown, prvi človek, ki je bil okužen s HIV-om in je ozdravel. Njegova ozdravitev, znan je bil kot "berlinski pacient", je pomenila upanje za milijone ljudi, okuženih s HIV-om.

Nemčija na rdeči seznam uvrstila tudi statistično regijo Koroška
Nemčija na rdeči seznam uvrstila tudi statistično regijo Koroška

Nemčija je na rdeči seznam dodala še eno slovensko statistično regijo, po primorsko-notranjski še koroško statistično regijo, s 70. 000 prebivalci.

Kacin: Ukrepi bodo povezani s številom okuženih, prostih postelj in bolnikov na intenzivni negi
Kacin: Ukrepi bodo povezani s številom okuženih, prostih postelj in bolnikov na intenzivni negi

Vlada je danes sprejemala načrt ukrepanja, če se bo število obolelih večalo. "Načrt je bil potrjen, je v več fazah in v vsaki je treba izvršiti določene ukrepe," je v Odmevih povedal uradni vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Sviz: Država naj zagotovi zaščitne maske za vse v vzgojno-izobraževalnem procesu
Sviz: Država naj zagotovi zaščitne maske za vse v vzgojno-izobraževalnem procesu

V Svizu državo pozivajo, naj s petim protikoronskim zakonom zagotovi zaščitne maske za vse udeležence vzgojno-izobraževalnega procesa, od vrtcev do univerz. Ob tem poudarjajo, da nikoli niso nasprotovali uporabi zaščitnih mask.