Zbornica laboratorijske medicine Slovenije

Obvestilo

Obveščamo vas,

da zaradi dopusta od 27.12.2021 do 31.12.2021 na sedežu zbornice ne bo uradnih ur za stranke.

Vaša vprašanja nam prosim posredujte po elektronski pošti. Odgovorili vam bomo v najkrašem možnem času.

Hvala za razumevanje in lep pozdrav.

Tajništvo ZLMS

več …

Licence za specialiste medicinske biokemije

 V Uradnem listu 190/3. 12. 2021 je bila objavljena Odredba o spremembi Odredbe o seznamu izvajalcev
zdravstvenih poklicev, ki morajo biti vpisani v register in imeti veljavno licenco.

Odredba za specialiste medicinske biokemije ponovno zahteva licence!
S tem so bila dosežena dolgoletna prizadevanja za »povrnitev« licenc, vse od leta 2013, ko so bile z odredbo odvzete.

Povezava na objavo v Uradnem listu

več …

Sklep Odbora za strokovna vprašanja

Sklep Odbora za strokovna vprašanja, glede vprašanja o problematiki razporejanja laboratorijskih delavcev na delovišča za odvzem brisov nazofarinksa na SARS-CoV-2.

Sklep SO št. 2/2021:

Po  Pravilniku o izvajanju mikrobioloških preiskav na SARS COV2 ( Uradni list RS, št. 112/21)  je za izvajanje odvzema brisov na SARS COV2 pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti v javni mreži izvajalcev javne zdravstvene službe, zadolžen zdravnik in zdravstveno osebje, ki je zato  strokovno ustrezno usposobljeno. Laboratorijski tehniki in inženirji laboratorijske biomedicine so zdravstveni delavci, pri katerih v izobraževalni proces in v praktično usposabljanje niso bile  vključene teoretične in praktične osnove jemanja brisov nosu, nazofarinksa in/ali žrela. Zaradi navedenih dejstev  laboratorijsko osebje ni kompetentno za izvajanje odvzema brisov na SARS COV 2 in za razporejanje na ta delovišča ni ustrezno.

V epidemioloških razmerah pa zaradi kritičnih obremenitev vseh  zdravstvenih delavcev v nekaterih zavodih lahko obstajajo možnosti  tudi po vključitvi  laboratorijske profesionalne  skupine v izvajanje odvzema brisov, vendar mora biti  pred vključitvijo  sistemsko urejeno usposabljanje laboratorijskih delavcev za strokovno in varno jemanje brisov na SARS COV 2. 

 

več …

Dodatno pojasnilo k obvestilu o podaljšanju veljavnosti dovoljenj za medicinske laboratorije

153-1535349_law-graphics-law-illustration-png-transparent-png

Glede na številna vprašanja o 20. členu Zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva (obvestilo poslano članom in objavljeno na spletni strani ZLMS, dne 15.07.2021), vam posredujemo dodatno pojasnilo s strani Ministrstva za zdravje.

Glede sprejetja 20. člena Zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva (Uradni list RS, št. 112/21) vam pojasnjujemo, da zapisano ne pomeni, da medicinskim laboratorijem, katerim je že bil izdan oziroma bo izdan sklep o pregledu medicinskega laboratorija, ni treba opraviti preglede oziroma da lahko zavračajo preglede.

Omenjeni člen velja za tiste medicinske laboratorije, ki so oziroma bodo v letu 2021 pravočasno oddali vlogo, pa jim ministrstvo zaradi zasedenosti komisij ne bo moglo zagotoviti pregleda v rokih, določenih na podlagi osmega odstavka 4. člena Pravilnika o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati laboratoriji za izvajanje preiskav na področju laboratorijske medicine (Uradni list RS, št. 64/04, 1/16, 56/19, 131/20 in 152/20 – ZZUOOP). Ne glede na navedeno bomo postopke, ki so v teku, poskušali izvesti v celoti v roku., V tem primeru bo izdana odločba o dovoljenju z veljavnostjo petih let, v nasprotnem primeru pa bo izdana odločba, s katero bo dovoljenje podaljšano le do konca leta 2022.

 

 

 

več …

Koristne vsebine

Zdravstvene novice

Ministrstvo za delo meni, da ni razlogov za stavko sindikatov zdravstva in socialnega varstva
Ministrstvo za delo meni, da ni razlogov za stavko sindikatov zdravstva in socialnega varstva

V sindikatu zdravstva in socialnega varstva so za 16. februar napovedali stavko, ker vlada ni sprejela izhodišč za pogajanja o odpravi plačnih nesorazmerij. Sindikati, ki zastopajo zdravnike in zobozdravnike, se z vlado že pogajajo za višje plače.

Karantene in izolacije: Marprom prilagaja vozne rede, številna podjetja prerazporejajo kadre
Karantene in izolacije: Marprom prilagaja vozne rede, številna podjetja prerazporejajo kadre

Po 22. 270 PCR-testih v četrtek je bilo potrjenih 16. 571 okužb, kar je drugo največje število primerov v enem dnevu do zdaj. Delež potrjenih testov je znašal 74,4 odstotka. Na številnih področjih delovanje omejujejo bolniške odsotnosti in karantene.

Žohar Čretnik: Najboljša je t. i. hibridna imunost, da si hkrati prebolevnik in cepljen
Žohar Čretnik: Najboljša je t. i. hibridna imunost, da si hkrati prebolevnik in cepljen

"Pri vseh različicah nas najbolj skrbi to, da bi se spet pojavila kakšna z večjo virulenco, se pravi, da bi spet povzročala hujši potek bolezni," je o novi različici omikrona BA2 v Odmevih dejala Tjaša Žohar Čretnik iz NLZOH-ja.

Medicina dela: Cepljenje proti covidu-19 bo najverjetneje po vzoru gripe priporočeno
Medicina dela: Cepljenje proti covidu-19 bo najverjetneje po vzoru gripe priporočeno

Po predlogu programa cepljenja za leto 2022 bi bilo trenutno cepljenje proti covidu-19 svetovano večini zaposlenim, ocenjujejo na Kliničnem inštitutu za medicino dela. Najverjetneje bo cepljenje po vzoru gripe zgolj priporočeno, so ocenili.

EMA odobrila izredno uporabo zdravila Paxlovid – Pfizerjeve tablete proti covidu-19
EMA odobrila izredno uporabo zdravila Paxlovid – Pfizerjeve tablete proti covidu-19

Evropska agencija za zdravila (EMA) je odobrila izredno uporabo zdravila Paxlovid proti covidu-19. Zdravilo v obliki tablete izdeluje ameriško farmacevtsko podjetje Pfizer.

Testiranje na novi koronavirus tudi v Vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani
Testiranje na novi koronavirus tudi v Vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani

Zdravstveni zavod Zdravje je v Ljubljani vzpostavil še eno dodatno točko za testiranje na okužbo z novim koronavirusom, in sicer v Vojašnici Edvarda Peperka. To je njihova šesta lokalcija v Ljubljani, kjer ponujajo tudi PCR-testiranje.

Razpis ZZZS-ja za boljšo dostopnost do zdravnika
Razpis ZZZS-ja za boljšo dostopnost do zdravnika

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je pripravil razpis, s katerim želijo zagotoviti osebnega zdravnika vsem zavarovanim osebam, ki ga nimajo ali ta ni več aktiven.